Kosova Hacker

Computers and Internet


You are not connected. Please login or register

Organizimi ...... and more..

Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Organizimi ...... and more.. on Thu Mar 27, 2008 4:16 pm

Organizimi
Gati te gjithe sistemet oprative perdorin nje organizim hierarkik te Sistemit te Fileve Elementi qe ben rigrupimin e shume file-ve se bashku quhet directory; Bashkesia hierarkike e directory-ve dhe file-ve mund te paraqitet nepermjet nje skeme grafike te directory-ve
Drejtuesi i Mekanizmave te I/O
Drejtuesi i mekanizmave te I/O ėshtė moduli i SO i ngarkuar me dhenien e task-eve mekanizmave qe bejne kerkesen dhe pėr ti kontrolluar. Nga ata varet cilesia dhe tipi i periferikeve te njohur nga sistemi.
Kontrolli i mekanizmave te I/O behet permes programeve speciale te quajtur Device Driver; device driver realizohen nga prodhuesit e mekanizmave qe njohin shume mire karakteristikat fizike.
Keto programe kryejne keto funksione:
Bejne transparente karakteristikat tipike fizike te ēdo mekanizmi;
Drejtojne komunikimin e signaleve drejt mekanizmave;
Drejtojne konfliktet, ne rastin kur dy ose me shume task duan te hyjne njekohesisht ne te njejtin mekanizem.
Interfaqja e perdoruesit
Te gjithe sistemet operative perdorin mekanizma pėr ta bere sa me te lehte perdorimin e sistemit nga perdoruesi; bashkesia a ketyre mekanizmave te hyrjes ne kompjuter merr emrin e Interfaqes se Perdoruesit
Interfaqja tekstuale:
Interpreton komanda ( shell )
Shembull MS-DOS
Interfaqja grafike (me dritare):
Output-i i programeve te ndryshme shfaqet ne menyre grafike permes dritareve
Perdorimi i design-eve e ben me intuitiv perdorimin e llogariteses;

View user profile

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum